Inredningstips

Svårt att hitta hemkänslan? Här lyfter vi fram topp-inredarnas bästa, hemliga knep för att du ska kunna maximera hemkänslan hos dig!

Siktlinjer

Det är inte bara snyggt utan viktigt att få till en sammanhållen inredning i sitt hem. Detta nås genom att se på ett rum på samma sätt som en saga. Det måste finnas en röd tråd och plan bakom inredningen så att den håller ihop längs husets viktigaste siktlinjer.

Siktlinjer är de platser i huset som har genomsikt, dvs ställen och linjer i bostaden där ni kan se fler än ett rum i taget. Genom att inreda genom detta perspektiv undviker man att bli närsynt när man möblerar. Ha angränsande rum, färger och material i åtanke och lek runt lite med dessa. Finns det möjlighet att möbelformgivare eller möbelleverantörsprodukter får återkomma på fler ställen?

Färgsättning

Ett smart inredarknep när det kommer till färgsättning av rum är att färglägga planlösningen rum för rum. Varför? Jo, eftersom att ni på så vis får en snabb överblick och kan enkelt se hur olika färgalternativ matchar samt hur tempoväxlingen mellan kulörer och tapeter upplevs när man rör sig mellan rummen. Detta knep är nästintill oslagbart när det kommer till helhetsintryck.

Det finns en färgsättningsformula, den så kallade 60-30-10 + S. Denna formula kan hjälpa dig harmonisera din färgsättning i hemmet. Nämnvärt är att denna formula ej belyser vikten i vilka kulörer, utan snarare hur ni väljer att fördela och kombinera dem över rummet.

60% – Ska bestå av en huvudfärg eller dominerande basfärg som täcker de större ytorna såsom väggar, golv och större möbler.

30% – Kompletterande färg som befinner sig på exempelvis fondvägg, mattor, gardiner, lampor och mindre möbler.

10% – Rekommenderat att kryddas med 1-2 accentfärger på exempelvis tavlor, prydnadssaker, kuddar och lampskärmar.

+ S – S:et står för en mindre svart detalj som alltid behövs för att förstärka de valda kulörerna. Detta är formulans ”wildcard” och är verkligen pricken över i:et. Tanken är att denna detalj skapar kontrast och framhäver samtliga kulörer i rummen. Skulle ni ha ett mörkt rum bidrar vitt till motsvarande effekt.