Ta hand om din trädgård

Växtvård kan vara enkelt när du vet vad du ska leta efter. Nedan följer några viktiga tips för vård för att upprätthålla en livlig och hälsosam trädgård:

Kontrollera hälsan hos dina växter. Oavsett om du transplanterar växter från plantskolor eller odlar din egen från frön, inspektera dina trädgårdsväxter fullständigt för att se till att de är skadedjur och ruttna. Att ta in infekterade eller sjuka växter kan skada hela trädgården. Bortsett från växtsjukdomar bör destruktiva insekter som bladlöss, mygg och vita flugor elimineras med lämpliga bekämpningsmedel eller andra effektiva utrotningsmetoder.

Vattna ordentligt. Övervattning kan leda till svamptillväxt, bladfläckar och ohälsosamma växter. Vattna bara så ofta som behövs under växtsäsongen för dina specifika växtarter och låt jorden torka mellan vattning för att undvika övermättnad. Tricket är att hålla din trädgård välvattnad men inte blötlägga och undvika att blöta lövverket. Vattna direkt på jorden istället. Det här är lätt att göra när du vattnar för hand, men om du vill automatisera saker, välj ett droppbevattningssystem snarare än sprinklers.

Behandla din jord. Marken bryts ned med tiden och måste uppdateras så ofta. Du kan köpa ny jord från ett lokalt trädgårdscenter, så se till att kvaliteten på din trädgårdsmark kontrolleras och byt ut vid behov. Att lägga till mulch är också användbart för att behålla markfuktigheten i din trädgård. Mulchmaterial kommer att hålla ogräs nere och samtidigt tillföra organiskt material till din jord när den börjar brytas ned. Att befrukta din trädgård är en annan metod för att hålla den frisk. Beroende på vilken typ av växtarter du odlar, använd rätt mängd gödselmedel och applicera på lämpligt sätt för att se till att du inte överbelastar dina växter.

Rengör dina trädgårdsredskap. Trädgårdsredskap bör rengöras för att kontrollera sjukdomar och förhindra överföring av bakterier eller farliga ämnen till din trädgård. Förutom de andra metoderna för trädgårdsvård kan rena verktyg hjälpa till att hålla din trädgård frisk längre.

Förstör ogräset. Ogräs är trädgårdsmordare. De kan kväva rötterna till dina friska växter, hamna skadedjur och bli en ful olägenhet. Ogräs tar upp utrymme och resurser som dina växter kan använda, så att ogräs i din trädgård kan hålla den frisk och växa.

Skydda från djur. Sätt upp en barriär runt din trädgårdsbädd, som ett trådstaket, för att förhindra växtätare, djur och andra trädgårdsskador att förstöra dina växter. Trådstaket håller din trädgård säker, samtidigt som den hålls synlig och utsatt för solen (traditionell stängsel kan ibland blockera direkt solljus).

Testa dessa tips för att få en finare och trevligare trädgård full av liv!